CALL DEVELOPER HOTLINE
+65 6100-8108

Project Details

GARDEN . RIVER . LIVING
Launching April 2022
Saturday, 25 June 2022

Developer hotline

+65 6100 8108

North Gaia EC Project Details

ItemDescription
Project TitleProposed Erection of Executive Condominium Development Comprising 11 Blocks of 14-Storey (Total: 616 Units)
With 2 Levels of Basement Carpark, Tennis Court, Swimming Pool, Landscape Deck, Clubhouse & Communal Facilities at Lot 3974L MK 19 At Yishun Close (Yishun Planning Area)
Project NameNorth Gaia
AddressLot 3947 MK 19 at Yishun Close
Tenure99 years leasehold
Site Area21,514.00 sqm
Plot Ratio2.80
Project Reference NoA1716-00001-2021
DeveloperSing Holding (Yishun) Pte Ltd
ArchitectP&T Consultant Pte Ltd
C&S EngineerKCL Consultants Pte Ltd
M&E EngineerUnited Project Consultants Pte Ltd
BuilderChina Jingye Construction Engineering (S) Pte Ltd
No. of Blocks11 Blocks of 14 Storeys
Total No. of Units616
Unit Types3,4,5 BR Types
Car Park2 Levels of Basement Carpark
616 carpark lots
Expected date of NOVP (Notice of Vacant Possession)30 June 2027
Expected Legal Completion Date30 June 2030

Architecture & Landscape

North Gaia is located next to the Khatib Bongsu River, bounded by Yishun Avenue 8 and Avenue 9. Enjoying a commanding view of the 40-hectare Khatib Bongsu Nature Reserve at the northeast, a rich mangrove and mudflat habitat on the northeastern coast of Singapore as well as open fields with no developments beyond it at the southeast.

The proposed development consisting of 11 blocks of 14-storey residential towers (616 units) with 2 levels of basement carpark, tennis court, swimming pool, landscape deck, clubhouse & communal facilities. Proposed berm up 1st storey landscape deck design at level +108.2 and typical floor-to-floor height are fixed at 3150mm keeping the overall tower height not more than the prescribed AMSL at 56m. The project will adopt a Prefabricated Prefinished Volumetric Construction (PPVC) construction method which involves the manufacturing of modules (complete with internal finishes, fixtures and fittings) in factories. The completed modules will then be transported to the site for installation. This will reduce the amount of construction activities on-site, improve site safety and achieve higher productivity and quality.

All blocks are tilted in 22.5 degrees north-south orientation towards west to avoid direct fronting to Symphony Suites at the southwest. The location of the blocks is also planned to achieve larger landscape space between blocks and to avoid overlooking issues caused by close proximity of the blocks and to avoid industrial buildings facing north-west.

While prominence of tower blocks established with wide frontage along Yishun Ave 8, it also comes with a noise pollution. Towers placed along Yishun Avenue 8 are setback further with 15m distance to mitigate the noise impact from Cat 2 Road. Dis-amenities such as tennis court has been sunken at basement level to reduce noise impact to the residents while pavilions are also placed away from residential tower blocks along Yishun Avenue 8.

The blocks architectural façade design are inspired from mangrove plants that can be found at nearby Khatib Bongsu environment. Mangrove root profiles and shapes are translated to a more abstract figure to create the architectural form, and in same time with this architecture form – a simple and timeless language can be achieved.

At the southwest of the project site, shall be softscaped over as much as possible at the landscape deck level with only quiet and sedentary facilities that will minimally impact in terms of dis-amenities to the existing residents of Symphony Suites. The fundamental consideration in the site planning was to break up the building mass so as to avoid wall-like impact to its surroundings and to maximise block to block distances to accommodates main facilities at the central of the site. The proposed vehicular entrance access to the site is stipulated from Yishun Close, a quieter cul-de-sac away from the main roads.

The entrance driveway leads to the main drop-off for the development, continuing down into the basement carpark. Services and Fire Engine Access are segregated right after the entry point of the site. There is separate ramp access going down to basement 2 for services. Sub-station and bin centre are located at the lower carparking level.

This site planning also enables us to create 2 main strips of landscape spaces sandwiched in between tower blocks as visual corridors. At landscape deck level, various types of amenities and facilities are placed carefully and strategically so they can be accessed conveniently and enjoyed by the residents. Various selections recreational and entertainment areas are located within clubhouses that are catered for the different generations of residents. The clubhouses are designed with functional spaces to host family events, co-working environment, games and play activities, and other uses that can be enjoyed by all the residents. The clubhouses architecture form are designed to blend together with the towers’ design, with a simple and timeless façade treatment and interior finishes.

The facilities are integrated into a carefully-crafted landscape which has been designed in several pools in various sizes and different kinds of garden experiences. This gives a dramatic effect to the landscape spaces with cascading waterfalls, and unique spatial surprises created by the dynamic vantage points and vistas as one moves through its spaces. The development’s resort-style amenities are seamlessly fused together with the landscape. This seamless integration between facilities and landscape allows the various type of nature connection experiences. Thus, creating the essence of North Gaia: the meeting point of nature and the urban city lifestyle.

 

North Gaia Consultants

ItemDescription
ArchitectP&T Consultants Pte Ltd
Interior Design (Sales Gallery/Showflat only)2nd Edition Pte Ltd
Creative Mind Design Pte Ltd
Landscape ConsultantECOPlan Asia
Civil & Structural EngineerKCL Consultants Pte Ltd
M&E EngineerUnited Project Consultants Pte Ltd
Main ContractorChina Jingye Construction Engineering (Singapore) Pte Ltd

Conveyancing Solicitors and Block Allocation

Conveyance SolicitorBlock/Stack
Dentons Rodyk & Davidson LLPBlk 25, 29, 33, 37, 41 & 45
Allen & Gledhill LLPBlk 27, 31, 35, 39 & 43

Project Account Details

For payment made by way of Cheque should crossed “Account payee only” and drawn in favour of:

United Overseas Bank Ltd for Project Account No. 701-351-108-3 of Sing Holdings (Yishun) Pte. Ltd.

Payment made by way of Telegraphic Transfer

Bank: United Overseas Bank Limited

SWIFT code: UOVBSGSG

Bank code: 7375

A/C name: Sing Holdings (Yishun) Pte. Ltd. for Project Account No.701-351-108-3

Account No.: 701-351-108-3

North Gaia EC